Hoogsensitief HSP

Hoogsensitiviteit (ookwel hooggevoeligheid of wel HSP genoemd) is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief en het komt evenveel voor bij jongens als bij meisjes. HSP is de afkorting voor hoogsensitieve mensen en staat voor “Hoogsensitief Persoon”.
Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor indrukken, prikkels en merken meer details en signalen op. Het filteren van indrukken en informatie wordt uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij mensen die deze eigenschap niet hebben. Hooggevoelige mensen kunnen bepaalde indrukken ervaren als te veel of raken overprikkeld. Dit maakt vaak drukke situaties of het functioneren op school lastiger.

Hoogsensitief zijn is een eigenschap van mij. Als kind heb ik veel dingen anders ervaren, kwamen opmerkingen harder aan en werd ik onzeker van dat wat mensen zeiden niet overeen kwam met dat wat ik intuïtief voelde. Ik heb hoogsensitief nooit gezien als een mooie en fijne eigenschap, maar stopte het weg als raar en anders. Inmiddels ben ik moeder van 3 lieve hoogsensitieve kinderen en zie ik hoe waardevol het kan zijn als mensen je begrijpen, erkennen in dat het voor jou echt anders werkt en je de begeleiding kunnen bieden die bij jou past. Hoogsensitief zijn kent vele mooie en bijzondere eigenschappen en het is fijn als je het in kunt zetten als je kracht.

Het hebben van deze eigenschap zonder dat jij of je omgeving zich hier van bewust is kan behoorlijk lastig zijn, want wat doe je als je overprikkeld raakt of als je het idee hebt dat anderen je niet begrijpen. Wat betekent het voor jullie gezin als een van je kinderen moeite heeft met het omgaan van prikkels, snel overprikkeld is, emoties van zichzelf of anderen als zeer heftig ervaart, sociale interacties anders ervaart, veranderingen of nieuwe situaties lastig zijn of intuïtief veel aanvoelt?
Bij Veerkracht gaan we opzoek naar jou talenten en jouw kracht in je hoogsensitiviteit . Als je je bewust bent van je talenten en jouw kracht leer je hier op een fijne en voor jouw passende manier mee omgaan. Het gezin rondom het hoogsensitieve kind krijgt meer inzicht in de behoeften en omgang met jullie kind. Ook op school is het fijn als jullie hoogsensitieve kind aangesproken kan worden op zijn kracht en talenten door net de extra informatie te kunnen geven die op jullie unieke kind van toepassing is.