Reflex integratie therapie (RMTI)

Heeft je kind of heb jij een leerproblemen, zoals moeite met spelling, rekenen of lezen? Of heb je een ontwikkelingsproblematiek als ADD/ADHD, ASS, dyslexie, dyspraxie, schrijfproblemen, moeilijkheden met aandacht, begrip- of co├Ârdinatieproblemen? Of herken je angst- en paniekstoornissen, emotionele onbalans, gedragsproblemen, Parkinson, PTSD of prikkelverwerkingsstoornissen? Is je kind nog niet zindelijk? Ben je geadopteerd? Of ondervind je veel last van je hoog sensitiviteit?

Als je een van bovenstaande problemen herkent zijn er waarschijnlijk nog een of meerdere reflexen actief of nog niet ontwikkeld. Vanaf 5 weken zwangerschap maakt de baby ongecontroleerde bewegingen en deze bewegingen volgen elkaar op, totdat je loopt. Deze natuurlijke bewegingen zorgen dat communicatie, gedrag, bewegingen, leren, emotieregulering en algemeen welbevinden op een goede manier kunnen ontwikkelen. Ook zijn ze belangrijk voor de hoofd- en nek controle, spierspanning en lichaamshouding.


De bewegingen worden door prikkels opgeroepen en zijn van cruciaal belang om te kunnen overleven. Je eerste reflexen heb je nodig om voor, tijdens en na de geboorte te overleven en zij zijn de grondleggers voor gecontroleerde bewegingen. Deze bewegingen zorgen voor neurale verbindingen in de hersenen. Als de verbindingen in de hersenen gemaakt worden nemen de reflexen af en krijgt de baby controle over het eigen lichaam en de bewegingen, dit noemen we integreren. Geïntegreerde reflexen zijn een belangrijke voorwaarden voor je kind om de wereld te ontdekken vol zelfvertrouwen, gemak en de mogelijkheid tot keuzes maken.

Als ik werk met reflexen, dan werk ik met niet of nog niet goed ontwikkelde babyreflexen bij kinderen en volwassenen. Je stimuleert een brein-lijf samenwerking door aan de slag te gaan met nog actieve reflexen, waardoor positieve veranderingen zichtbaar worden. Met reflex integratie ga je door middel van oefeningen die je regelmatig doet deze reflexen integreren, waardoor je terug in balans komt. Je reflexen vormen een basis voor leren, gedrag en bewegen.