Uncategorized

Blog Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land! Een magisch feest en een periode vol gezelligheid, maar voor hoog sensitieve kinderen ook een periode van veel stress, prikkels en onrust.
Kinderen zijn hierdoor vaker moe, boos, verdrietig of heel druk. Toch is het mogelijk om te genieten van een fijne Sinterklaasperiode, hiervoor zal ik jullie wat tips geven.


Bereid je kind voor:
Vertel je kind wat je gaat doen rondom Sinterklaas en wat je kind daar kan verwachten. Ga je naar een intocht, vertel dat dat er veel mensen zijn, pieten, harde muziek of het binnen of buiten is. Komt Sinterklaas op school vertel dan wat je hierover al weet. Door je kind hierop voor te bereiden wordt het niet overvallen door alle prikkels, waardoor de kans op overprikkeling kleiner wordt.
Bespreek na met je kind wat er spannend was en wat heel goed ging, je kunt hier later op terug pakken waardoor uitjes een succeservaring worden.

De spanning:
Hoog sensitieve kinderen vinden dit een heel spannende periode, zeker richting pakjesavond. Krijgen ze een cadeautje en wat zouden ze krijgen? Maak de spanning niet groter dan die al is. Vorig jaar hoorde ik mijn dochter vertellen over luisterpieten. De juf had vertelt dat die er waren en dat ze kwamen luisteren of je wel lief was. Dit zorgde direct voor stress, want wat als ze nu net hoorde dat jij even boos was of iets onaardigs zei. Ik vertel mijn kinderen altijd dat Sinterklaas gewoon aankomt en dat pakjesavond altijd doorgaat ongeacht het verhaal van de televisie. Soms hoor ik ook ouders zeggen “Anders neemt Sinterklaas je mee naar Spanje”, dit soort uitspraken zijn goed bedoeld om het gedrag van het kind te corrigeren, maar zorgen voor angst en stress.


Je schoen zetten:
Je schoen zetten is ontzettend leuk en vooral de verrassing in de ochtend is om van te genieten. Toch is het idee dat er in de nacht een piet of Sinterklaas door jullie huis loopt voor veel kinderen een eng idee. Je kunt er daarom voor kiezen om je schoen buiten te zetten of zoals wij dat thuis doen onder de brievenbus. Sinterklaas of de pieten hoeven zo niet naar binnen en dat sommige dingen helemaal niet door de brievenbus passen past helemaal bij het magisch denken van jonge kinderen, dat is niet erg.  
Maak afspraken over wanneer je kind zijn of haar schoen mag zetten, deze voorspelbaarheid geeft rust. Hier zetten wij de schoentjes op de aftelkalender, zodat het goed zichtbaar is. Je kind hoeft niet iedere dag zijn of haar school te zetten, 3x per week is het advies.
Hoog sensitieve kinderen zijn daarnaast gevoelig voor suikers. Als zij die teveel binnen krijgen is dit goed zichtbaar in het gedrag, denk aan prikkelbaar, huilen, zeuren of ze worden heel druk. Houdt hier rekening mee en begrens de hoeveelheid suikers.

Pakjesavond:
Een hele spannende avond, komen de cadeautjes wel en krijg ik dat o zo gewenste cadeautje. Bedenk hoe vaak je pakjesavond wilt vieren, bij iedere familie, op het werk en thuis of wil je dit liever beperken?
Een paar cadeautjes is al voldoende, want uiteindelijk gaan ze toch met het allerleukste spelen. Zorg ervoor dat je kind zich niet vol eet met snoepgoed deze avond, want daar wordt pakjesavond niet gezelliger op. Bij ons heeft pakjesavond een vast ritueel, eerst gourmetten we met elkaar en om 19.00uur stipt komen de cadeautjes. Dit ritueel zorgt er ieder jaar opnieuw voor dat de kinderen weten hoe pakjesavond eruit komt te zien en dat geeft rust.


Ontspanning:
Alles wat ik hierboven beschreef zorgt voor veel indrukken en prikkels. Het is daarom in deze periode extra belangrijk dat er momenten zijn waarop je kind rust heeft en zich kan ontspannen. Kijk wat voor jou kind goed werkt, bijvoorbeeld de natuur in, lekker buiten spelen, iets minder afspreken of gewoon lekker een boekje lezen.


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *