Uncategorized

Overprikkeling

Hoog sensitieve kinderen (HSK) op school:

Nu de scholen weer zijn begonnen kom ik in mijn praktijk veel kinderen tegen die met moeite naar school toe gaan of na een schooldag thuis ontladen. Ongeveer de helft van de hoog sensitieve kinderen ervaart problemen op school. Overprikkeling is een van de punten, waardoor kinderen problemen ondervinden.

Wat zorgt voor overprikkeling?

Kinderen raken op school overprikkeld door verschillende factoren. HSK kunnen zowel fysiek, emotioneel, nieuwe en sociale situaties zeer intens ervaren. HSK zijn meestal voor meerdere prikkels gevoelig.
Bij fysieke prikkels kun je denken aan de stoffen van onze kleding, het aanraken van andere kinderen, maar ook het geluid van andere kinderen, het tikken van de verwarming, de felle lampen, de geur van het gebouw, de geur van zweet of vieze toiletten.
Bij emotionele prikkels zijn op school bijvoorbeeld het humeur van de juf/meester of klasgenoten, verdriet van vriendjes of vriendinnetjes, ruzies en of je begrepen wordt door anderen.
Nieuwe situaties zijn de dingen die anders gaan dan anders, zoals verjaardagen, afwijken van het lesrooster, de juf of meester is ziek, sportdagen enz.
Prikkels in sociale situaties kun je krijgen door het krijgen van de beurt in de klas, meespelen in een groep kinderen, een compliment krijgen of pesten.

Welk gedrag is te zien?

Als kinderen overprikkeld zijn zie je dit terug in het gedrag. De spanning die is ontstaan door alle prikkels wil ontladen. Vaak worden kinderen boos, krijgen woedeaanvallen, gaan huilen of gedragen zich heel druk.. Je kunt op deze momenten moeilijk contact maken met het kind. Het kind zelf kan op dit soort momenten ook niet meer kiezen hoe het reageert en heeft zelf geen controle over de ontstane woedeaanval, huilbui of drukke gedrag.
Ook kan een hoog sensitief kind zich afsluiten voor nieuwe prikkels, waardoor er geen prikkels meer binnen kunnen komen. Het kind trekt zich op dat moment helemaal terug in zichzelf, vaak is de gezichtsuitdrukking vlak en reageert het kind nergens meer op. Deze vorm van overprikkeling is voor de omgeving minder belastend, maar het kind komt op deze manier niet van zijn overprikkeling af.


Wat heeft het kind nodig?

Het hoog sensitieve kind heeft het vooral nodig om overprikkeling zoveel mogelijk te voorkomen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

 • Leer je eerste signalen van overprikkeling herkennen, zodat je erop in kunt spelen.
 • Op school is het belangrijk dat er wordt aangesloten bij de leerstijl van het hoog sensitieve kind. HSK hebben een intense verwerking, waardoor zij makkelijk het grote geheel zien. Zo kunnen ze begrijpen waar ze mee bezig zijn en de verbanden zien en begrijpen. 
 • Het is ook fijn als veranderingen tijdig aangegeven worden, wissel niet plotseling van activiteit. Dit geldt voor zowel op school als thuis.
 • Zorg voor vaste routines.
 • Beperk keuzes met 2 mogelijkheden. Je maakt op deze manier de keuzes overzichtelijker.
 • Houdt rekening met wat je kind aankan.
 • Zorg voor voldoende rust, bijvoorbeeld na een drukke schooldag en gun je kind een momentje voor zichzelf. HSK hebben na een drukke schooldag bijvoorbeeld minder behoefte om af te spreken of direct door te gaan van het ene clubje naar het andere clubje.

Mocht je vragen hebben rondom dit onderwerp. Neem geheel vrijblijvend contact met mij op.

6 Comments

  • Judith Boumeester

   Het is zeker niet alleen op kinderen van toepassing, waarschijnlijk voor alle leeftijden.
   Dankjewel voor het lieve berichtje!
   Liefs,
   Judith

 • Elly

  Hallo Judith,

  Zo herkenbaar wat je schrijft in je blog.
  Heb je ook informatie over hoogsensitieve babies?

  Groetjes en liefs,
  Elly

  • Judith Boumeester

   Hoi Elly,
   Leuk dat je mijn blog leest! Ik heb net een blog geschreven over baby’s. Ik check m morgen even op spelling en zal deze blog dan online zetten, misschien heb je daar wat aan. Al maak je me wel nieuwsgierig 🙂
   Liefs,
   Judith

 • Loes

  Herkenbaar! Wat zo lastig is als je zelf niet hoog sensitief bent is het op tijd te herkennen. Daar zit ik vooral mee. En dat ze vaak ook niet kunnen uitleggen wat en waarom. We blijven leren.

  • Judith Boumeester

   Oh Loes dat snap ik helemaal! Het belangrijkste is dat hoog sensitieve kinderen leren wat deze karaktereigenschap voor hen betekent en leren voelen wanneer ze zelf tegen overprikkeling aan zitten, dan kun je als ouders dat stukje trainen ipv brandjes blussen. Het waarom is ook heel lastig, omdat het vaak een opstapeling van is en datgene dat zorgt voor de overprikkeling vaak niet de reden is maar het laatste zetje. Het is een mooie eigenschap, maar zeker niet altijd makkelijk…

   Liefs,
   Judith

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *