Uncategorized

Blog: Overprikkeling bij baby’s

Overprikkeling bij baby’s
In mijn vorige blog schreef ik over overprikkeling bij kinderen en daarop ontving ik een vraag over overprikkeling bij baby’s. De meeste ervaring met hoog sensitieve baby’s heb ik opgedaan met mijn eigen kinderen en die ervaring vond ik behoorlijk pittig.

Hoog sensitieve baby’s:
Alle baby’s huilen en het is moeilijk om te zeggen of je baby een hoog sensitieve baby is, daar kun je als ouder alleen zelf achter komen. Je kunt kijken of je baby reactief reageert, baby’s huilen dan sneller op een sterke prikkeling. Je hebt ook baby’s die goed eten, goed aankomen, niet ziek zijn en de eerste vier maanden ongeveer vier uur per dagen huilen. Vaak huilen deze baby’s, omdat ze de overprikkeling niet kunnen ontladen. Je hebt ook baby’s die niet huilen, maar wel hoog sensitief zijn. Vaak zijn dan de omstandigheden voor de baby optimaal en heeft de baby geen reden om te huilen.
Ik ga er even vanuit dat je deze blog leest, omdat je een baby hebt die wel overprikkeld raakt.

Wat kun je doen:
Het is een hele zoektocht om uit te zoeken wat je baby precies wilt en waarom het huilt. Vaak huilen baby’s, omdat er teveel of te weinig stimuli is waardoor ze te sterk of te weinig geprikkeld worden. Misschien herken je het wel wanneer de visite is geweest. Als er visite is lijkt er weinig aan de hand met jullie baby, maar zodra de visite weg is begint de baby te huilen. Iedereen heeft de baby vast gehad en de baby moet deze prikkels ontladen.
Een ontvankelijke ouder is het belangrijkste dat een baby nodig heeft. Dat is een ouder die zorg probeert te dragen voor de behoeften van de baby en reageert op de signalen en emoties van de baby. Je kunt dan denken aan het verlangen naar oogcontact, meer prikkeling, bescherming en minder prikkeling.
Baby’s zijn daarnaast gevoelig voor de sfeer in huis en de emoties van ouders, ben je gestrest of ervaar je angst dan is dat te merken aan je baby.

Probeer deze volgende punten daarnaast als basis te nemen:
– Speel geen wilde spelletjes of een opgewonden manier van praten.
– Geef je baby zo min mogelijk speelgoed, denk hierbij ook aan een mobile en/of afbeeldingen.
– Beperk de geluiden die je baby hoort, overdag en ’s nachts. Wat baby’s wel fijn vinden is alles dat op de baarmoeder lijkt, zoals wiegen, stevig vasthouden en de stem van mama.
– Beperk visite en/of uitstapjes, reizen of verhuizen.
– Houdt rekening met kleding, het liefst zo zacht mogelijk en zonder kaartjes of labels.
– Gebruik vaste rituelen voor het naar bed en in bad gaan, zorg dat dit rustige en ontspannen momenten zijn. Probeer dit soort momenten ook op vaste tijden te doen.
– Houdt rekening met de temperatuur van de kamer, het badje en het eten.
– Maak veel lichaamscontact met je baby. Je kunt denken aan het dragen van je baby in een draagzak.
– Probeer iedere dag naar buiten te gaan. Deze tip werkt ook erg goed als ze groter worden.

Probeer als ouder rustig te blijven als de baby huilt en ja ik weet het dat is niet makkelijk. Als je zeker weet dat je baby niet huilt, omdat het in nood is en niks nodig heeft dan huilt je baby om te ontladen van de opgedane prikkels. Als je baby blijft huilen is dit voor jou als ouder heel lastig, tenminste zo heb ik het ervaren. Haal een paar keer diep adem en kijk wat je baby fijn vindt. Als je je baby oppakt houdt het dan rustig tegen je aan, kijk je baby aan en zorg dat je goed zit en blijf daar een hele tijd. Sommige baby’s raken van de oppakken nog verder overprikkeld en vinden het juist fijn om in bed te liggen. Je baby huilt in bed, leg dan een hand op je baby zodat je baby voelt dat jij er nog bent en praat op een rustige manier tegen je baby. Vertel hoeveel je van je baby houdt en dat je baby veilig is. Soms is alleen een hand genoeg en blijf je verder stil, zodat je niet voor nog meer prikkels zorgt.
Het is vooral zoeken naar wat jullie baby nodig heeft. Helpen deze tips niet, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *